Poliitiikan toimitus lehdissä

Tämänpäiväisessä Etelä-Suomen sanomissa on juttu, jossa Lahden tori kuhisi niin että ehdokkaiden juttusille oli jonoa.

ESS:ien politiikan toimittaja Vili Uusikallio kirjoittaa kuinka vihreät sitä ja tätä useaan otteeseen. Kepun eurovaaliehdokas kertoo tarinaa. Kristillisdemokraattien lahtelainen joka on toiminut Kokoomuksen ehdokkaana, onkin nyt Liike Nyt:in ja KD:n yhteislistalta mukana. Sosiaalidemokraatitkin on päässet juttuun mukaan. Vielä kerrataan KD:ta ja Keskustaa useaan kertaan.

Kun soitan Vili Uusikalliolle ja kysyn ESS:n jutusta ja Perussuomalaisten näkymisestä siinä Lahden Torilta niin vastaus on “Siellä oli aika montakin puoluetta mutta kaikki ei nyt tähän juttuun sitten mahtunut”.

Kun ESS:n politiikan toimittajan kanssa juttelee lisää niin “jos huomasit niin sieltä puuttui monta muutakin puoluetta” oli toimittajan vastaus.

No onhan tuo totta, Perussuomalaisten lisäksi Vasemmistoliitto ja RKP jäi mainitsematta. Tosin RKP:llä ei ole ikinä ollutkaan telttaa Lahdessa. 1.1% kannatuksellakin oleva puolue mainitaan.

Eli käytännössä Vili Uusikallion monta muutakin puoluetta on tasan 1 muu puolue.

Perussuomalaisten teltta kuhisee väkeä ennätysmäärin mutta jos toimittajan agenda on nostaa tiettyjä puolueita ja jättää mainitsematta tiettyjä puolueita niin tämän näköisiä kirjoituksia sitä lehteen sitten tulee. En linkkaa nyt enempiä linkkejä artikkeliin ei ollut lukemisen arvoinen.

Oneplus one (bacon) “Viimeinen matka”

OnePlus One käyttöjärjestelmän päivitys uudeksi.

Aika-ajoin vanhoille puhelimille on tarpeita. Oma tarve syntyi vanhalle puhelimelle kun tarvittiin edullinen puhelin ralliauto käytöön. Tässä käytössä ei ole järkeä käyttää kalliita puhelimia rikottavana kun auto saattaa pyöriä ympäri ja vaikka puhelin olisi kuinka kiinnitetty kaksipuolisella tarranauhalla koko matkalta saattaa se silti lähteä irti tai hajota muulla tavalla.

Itselläni löytyi vanhastaan testikäytöstä 3 kpl OnePlus One puhelimia. Puhelimilla oli ajatteu jos mitäkin käyttöjärjestelmää osassa oli käytössä Lineage Os sen omalla recoveryllä, joissakin Team Win Recovery Projectin TWRP kaikki olivat kuitenkin lähtökohtaisesti OEM unlockattuja.

Lähdin tekemään tälle 2014 julkaistulle 10v vanhalle puhelimelle “Viimeisen matkan” ns. parhaalla mahdollisella tavalla. Eli päivitetään puhelin maksimaalisen käytettävyyden tasolle sillä tavalla että siitä saadaan vielä kaikki hyöty irti.

Olen yhtä näistä kolmesta puhelimesta käyttänyt yrityksen testipuhelimena ja puhelin hyvällä käyttiksellä, virransäästöllä ja uusitulla akulla kestää helposti koko viikon tässä käytössä lataamatta. Oiva puhelin mistä ei puutu oikeastaan mitään tärkeitä ominaisuuksia.

Tämä ohje on lähinnä tarkoitettu tuon nimenomaisen OnePlus One puhelimen tarpeita ajatellen. Tämä ohje olettaa että perus asiat on jo valmiina, eli olet ottanut android puhelimessa debug ominaisuudet käyttöön, sinulla on tietokoneessa asennettuna toimivana adb fastboot ym. perus ohjelmat.

Systeemi partition kasvatus
https://xdaforums.com/t/guide-work-in-progress-oneplus-one-resize-system-partition-and-maybe-even-more.4153599/

One Plus One kuten monessa tämän ajan puhelimessa on vain 1.2GB systeemi partitio. Tämä ei enää nykypäivänä riitä kaikkiin systeemi partitiolle asennettaviin ohjelmiin vaan päädytään helposti tila ei riitä ilmoituksiin kun asennetaan ohjelmia. Kyseisessä puhelimessa on 64GB muistia ja tällä oheisella toimenpiteellä otetaan käyttöön 2.8GB tila joka riittää tähän käyttöön oikein hyvin.

Tässä pitää huomata että esim. lineage os recovery ei toimi. Täältä puuttu e2fsck ja muita perus tarvittavia ohjelmia. Pitää siis olla TWRP jossa on ext2 työkalut. Eli varmista että sinulla on oikea recovery käytössä. Lataa ylläolevasta linkistä tarvittavat ohjelmistot.

Käynnistä twrp recovery

Suorita PC:ssä
adb devices
adb push sfdisk-arm.zip /tmp
adb shell
cd /tmp
unzip sfdisk-arm.zip
chmod 755 sfdisk-arm

Kopioi talteen varuilta vanha partitiotaulu
./sfdisk-arm -d /dev/block/mmcblk0 > bacon.gpt
exit
adb pull /tmp/bacon.gpt
./sfdisk-arm -d /dev/block/mmcblk0

adb shell
mount
umount /data
umount /sdcard
echo "4521984,53G" | ./sfdisk-arm --no-reread -N 28 /dev/block/mmcblk0

echo "115671040,+" | ./sfdisk-arm --no-reread -N 14 /dev/block/mmcblk0

reboot recovery

wipe format
wipe advanced tyhjennä kaikki

reboot recovery
advanced sideload

adb -d sideload lineage-18.1-20240512-UNOFFICIAL-bacon.zip
adb -d sideload bacon-resize-system.zip
adb -d sideload MindTheGapps-11.0.0-arm-20230922_081034.zip

Boottaa puhelin käyttöjärjestelmään (fastboot reboot) ja ota käyttöön puhelin

asenna cx file explorer
lataa boot.img /oma tms hakemistoon
Itse käytän tätä niin että cx file explorerilla lataan nas palvelimelta ohjelmistot puhelimeen.

Asenna ja configuroi Magisk

Lataa selaimella urlista magisk, kirjoita magisk googleen ja
lataa topjohnwu Installation instructions ja Download the latest app esim. Magisk-v27.0.apk hyväksy ulkopuolisista lähteistä käynnistäminen ja asenna Magisk.

käynnistä magisk
Paina Magisk Install
valitse select and patch file ja muokka magiskilla boot.img toimivaksi Let’s Go ->

boottaa recovery
adb reboot recovery

Jos jostain syystä on päivittynyt lineagen asennuksessa lineagen oma recovery, vaihda se fastboot modessa twrp:ksi

fastboot flash recovery twrp-3.6.2_9-0-bacon.img

adp pull /sdcard/Download/magisk_patched_27000_YkMbB.img

Käynnistä fastboot modeen (Heti kun puhelin on päällä ja näkyy 1 logo paina volume up ja virta molemmat pitkään kunnes ilmestyy fastboot teksti)

fastboot flash boot magisk_patched_27000_YkMbB.img
fastboot reboot

Käynnistä puhelin ja käynnistä Magisk
Magisk käynnistää puhelimen vielä kerran

Kirjoita puhelimen google hakuun Universal SafetyNet Fix
hae kdragOn github sivulta download safetynet-fix.v2.4.0.zip
Käynnistä Magisk ja Modules
Install from storage safetynet-fix-v2.bin
Install
Config
Zygisk Run Parts ofMagisk in the zygote daemon päälle
Käynnistä puhelin

Voit vielä käydä tarkistamassa Magisk:sta että kaikki on päällä ja asentaa lisää tarvittavia moduuleja tai piilottaa sovelluksia Magisk:lta mitkä eivät pidä rootatuista puhelimista.

Nyt voit ladata play storesta esim. safetynet test ohjelmia esim. YASNAC – Safetynet Checker tai perinteinen SafetyNet Checker ja testata näillä ohjelmilla että puhelin läpäisee safetynet testit.

Nyt puhelin on valmiina käyttöön, ehkä vielä seuraavat 10v 🙂

Tekniikkaa, miten Starlink toimii

Ukrainan sodan Starlinkille tuoman julkisuuden ja Starlinkin yleisen keskustelun lisäännyttyä sekä saatavuuden parantuminen suomessa on lisännyt suuresti kiinnostusta Starlinkkiä kohtaan, mutta miten Starlink oikeasti toimii?

Yleistä Starlinkistä

Starlink on amerikkalaisen SpaceX yhtiön kehittämä satelliitti-internetjärjestelmä. Ensimmäiset 60 Starlink sateliittia laukaistiin toukokuussa 2019 jonka jälkeen tämän artikkelin kirjoitukseen mennessä niitä on laukaistu yli 3000 kappaletta. Satelliitit kiertävät LEO (Low Earth Orbit) eli matalalla kiertoradalla joka kattaa avaruuden n. 160km:stä aina 2000km asti. Starlink satelliitit kiertävät n.550km korkeudella maan pinnalta. Starlink yhtiö myy päätelaitetta tällähetkellä suomessa hieman vajaan 600e hintaan kuukausimaksun ollessa 85€. Tällä päästään tällähetkellä suomessa Speedtestillä mitattuna n. 150Mbit/s lataus ja 15Mbit/s lähetys nopeuteen n. 70ms latenssilla. Katkoja on kuitenkin vielä ajoittain.

Miten Starlink toimii

Starlink kätkee taakseen valtavan määrän tekniikka. Seuraavassa esittelen kattavan paketin tietoa linkkeineen tähän insinööripornon taivaaseen.

Aiheesta löytyy paljon englanninkielistä materiaalia, en ole tehnyt tähän systemaattista tietellistä referenssilinkitystä, mutta pyrin tuomaan kuitenkin esille jollakin tavalla miten päätelmiini olen päätynyt. Yksi parhaista ja ehdottomasti suositeltava on n. 30min Branch Educationin video “How does Starlink Satellite Internet Work?”.

Koitan lyhyesti jäsennellä suomeksi tärkeimpiä asioita.

Starlink paketin sisältö

Paketin mukana tulee lautanen joka ei ole ollenkaan verrattavissa esim. satelliitti TV lähetysten vastaanotossa käytettäviin lautasiin. Tukiasema sekä 2 johtoa. Järjestelmä saa virtansa tukiaseman kautta ja lautanen kytketään paksulla pitkällä johdolla tukiasemaan. Järjestelmästä on saatavilla myös huomattavasti kalliimpi ns. pro versio.

Miksi starlink tekniikka on hyvin monimutkainen

Satelliitit liikkuvat LEO kiertoradalla hyvin nopeasti, 27000km/h. Tämä tarkoittaa että poiketen esim. GEO radalla oleviin TV satelliitteihin jotka käytännössä kelluvat avaruudessa paikallaan maasta katsottuna, Starlink satelliitit vilistävät vauhdilla maasta katsottuna. Oheisesta satelliittikartasta voi tarkastella Starlink satelliittien paikkoja. Toinen kartta josta voi yleisesti ottaen tarkastella avaruudessa olevia ihmisen lähettämiä kohteita (satelliitteja) on LEO Visualization kartta. Kun yhden maantieteellisen kohteen päällä on 0-monta Starlink satelliittia jotka ovat lautasen nähtävissä vain lyhyen aikaa (noin 4 minuuttia / sateliitti), on tekiikan tuettava tätä mahdollistaakseen yhteyden satelliittien ja päätelaitteen välillä. On myös huomoitavaa että Satelliitti TV vastaanotossa vain vastaanotetaan signaalia, kun taas Starlink yhteyden on oltava kaksisuuntainen ja pystyttävä lähettämään signaali tarkasti 550km päähän. Lisäksi tiedonsiirtonopeuden on oltava riittävän suuri ja tekniikan mahdollistettava järjestelmän laajentuminen ja nopeat yhteydet useille käyttäjille samalla geologisella alueella yhtäaikaa, luo tämä tekniikalle valtavat haasteet.

Starlink yhteyden perustekniikka

Kun starlink otetaan käyttöön, lautanen kääntää itseään jalustalla moottorien avulla oikeaan asentoon. Tämä on kuitenkin vain aloitustoimenpide joka tehdään kerran jonka jälkeen lautanen pysyy aina samassa fyysisessä asennossa. Lautanen koostuu monesta eri kerroksesta. Lautasen sisällä on itseasiassa valtava määrä elektroniikkaa mm. 1280kpl itsenäisiä antenniyksikköä. Tämä on kuvattu BE:n videossa 3m45s kohdalla. Antenni on ns. Aperture Coupled Patch Antenna (en yritä kääntää suomeksi) ja käytössä on ympyräpolarisaatio. Yksi antenniyksikkö koostuu mikroprosessoriohjatusta antennista jota ohjataan amplitudi sekä vaihemodulaatiolla QAM64 mahdollistaen 6 bitin lähetyksen kerralla. Samalla antennilla voidaan hoitaa sekä lähetys että vastaanotto ohjaamalla mikroprosessorilla tämä tapahtumaan vuorotellen. Vastaanottotaajuus on 11.7GHz ja vastaanottotaajuus 13GHz. Antennin fyysisillä mitoilla on normaaliin tapaan suodatettu vain nämä taajuudet käsiteltäviksi.

Vahvistus sekä suuntaavuus

Miten paikallaan olevaan antenniin tehdään riittävä suuntaavuus seuraamaan satelliittia sekä riittävä vahvistus jotta vastaanotettava signaali ja lähetettävä signaali saadaan kantamaan 550km päähän. Vahvistus tehdään beamforming tekniikalla. 1280 antennia on pakattu n. puolen metrin alueelle vieriviereen. Yksittäinen patch antenni on eteenpäin ympärisäteilevä, ei ehkä 180astetta mutta lähes. Tarkasti vaiheistamalla jokainen yksittäinen antenniyksikkö saadaan näillä kuitenkin muodostettua kantotaajuuden huippujen osalta keila siten että kaikkien kantoaaltojen huippu on samassa kohtaan. Tätä on hieman kuvattu ao. kuvassa vaikka se ei täysin kuvaakkaan tilannetta. Oheisessa kuvassa on 8 antennia vierekkäin ja näistä on piirretty ympyrän muotoisia lähteviä säteitä. Jos nämä ohjataan antennin edessä olevalla vaihesiirrolla tarkasti ja lähetetään sama signaali kaikilla antenneilla, näiden kaikkien vahvistettu ja yhtenevä signaali on sinisen nuolen osoittamassa kohdassa. Kuitenkin kun tämä tehdään Starlinkin 1280 antennilla, on voimakkuus itseasiassa n. 3 kertainen antennien lukumäärään nähden.

1D kuva 8:sta vaiheistetusta antennista

Suuntaavuus toteutetaan vastaavalla tavalla kun oheisessa kuvassa on toteutettu 1D (ylä ala) suuntaus. Kun starlinkin antennit ovat 2D eli tasossa, voidaan sekä X että Y suuntaa ja jokaista 1280 antennia vaiheistaa erikseen. Toteuttamalla tarkka vaiheistus, saadaan signaali suunnattua joka suuntaan.

Loppukommentit

Jos tämän lukeminen herätti mielenkiinnon, suosittelen tutustumaan ainakin tuohon BE:n videoon jonka voi tarvittaessa katsoa vaikka 1.5x nopeudella ajan säästämiseksi. Kyseisellä videolla on selitetty yksinkertaisesti monta tekniikkaa kuten 64QAM ym. ja video on vielä visuaalisesti valtavan hieno.

Valitus Hartolan kunnan toiminnasta hallinto-oikeuteen

Kommentoin lyhyesti keskeneräistä asiaa. On surullista että Hartolan kunnanjohtaja Jarkko Seppälä yrittää kääntää omat epäpätevyytensä ja selkeät virheensä veljes riidaksi. Välini veljeeni on oikein hyvät sekä veljellisesti että ammatillisesti. On inhottavaa että kunnanjohtajan negatiivinen asennoituminen minuun, vastustamiini kunnan toimiin sekä puolueeseni saa hänet toimimaan halpamaisesti. Veljeni on asiassa surullisesti täysin syyttä eniten kärsivänä kunnan epäpätevistä toimista johtuen.

Asia liittyy 23.11.2022 Itä-Hämeen juttuun. Yritin saada 23.11 illalla valtuustoseminaarin jälkeen kommenttini Itä-Hämeen digi ja paperi juttuun mutta en kerennyt niin kirjoitin vastineen. Asia on kesken, ohesta voit käydä lukemassa kunnanjohtajan kirjoittaman vastineen hallinto-oikeudelle johon olen asiassa viitannut.

Hartolan kunnan keskustan viereen tuulivoimapuisto

Hartolan kunta tuomassa tuulivoimapuiston keskustan läheisyyteen.

Hartolan kunta on vuokraamassa lyhyen matkan päästä Hartolan keskustaa maata tuulivoimapuiston rakentamista varten. Ensi maanantain 21.11.2022 Kunnanhallituksen kokoukseen on tulossa päätettäväksi asia jossa kunnanhallitus antaa kunnanjohtaja Jarkko Seppälälle luvan allekirjoittaa vuokrasopimuksen Solarwind Oy:n kanssa. Haluatteko te kuntalaiset tätä?

Tähän paikalle on nousemassa kolme valtavaa tuulivoimalaa.

Etäisyys Hartolan keskustaan n. 2.5km

Voimalaitosten kooksi on sanottu minimissään 6.2MW ja tämän kokoiset voimalaitokset tarkoittaisivat että hub korkeus (roottorin keskipiste) on 160m:ssä ja rootorin halkaisija olisi 162m. Tällöin lavan ylimmät kohdat kiertäisivät 240m korkeudella. Oheisessa videossa näkyy T3 kohdalta kuvattuna 120m korkeudelta mikä on 40m tuulivoimalan napaa alempana, että kuinka kauas tuulimylly näkyisi. En tiedä että suomessa olisi missään vielä käytössä näin isoja mitä Kunnanjohtaja Jarkko Seppälä on Solarwind Oy:n kanssaa tänne tuomassa.

Mikä tekee tästä minulle kunnanvaltuutetulle erikoisen mielenkiintoisen, on että yrittääkö Kunnanjohtaja Jarkko Seppälä saada tämän kiireellä hyväksyttyä, kun 22.11.2022 eli päivää myöhemmin on Päijät Hämeen Liiton tuulivoimaesittely jossa Hartolaan ei suositella kun hyvin syrjäisille kahdelle-kolmelle paikalle tuulivoimaloita. Tässähän on tietysti Hartolan kunnan etu kun se omistaa nuo 4 kiinteistöä, niin saisi niistä maanomistajana myös vuokratulot verrattuna siihen että muualla vuokratulot saisivat muut maanomistajat. Toki varmasti aloite on tullut Solarwind Oy:n myyntimiehiltä ehdoituksesta ja ehdoilla.

Pyysin perjantaina kunnanjohtajalta vuokrasopimusta nähtäväksi, mutta meidän nykyinen kunnanjohtaja on ottanut kummalliseksi tavakseen että “salataan kaikki” mitä vaan voidaan, niin niinpä minulle toimitetusta paperista oli tietenkin kaikki hinta ja prosentti tiedot sensuroitu pois. Kuinkahan oikeasti on tämän laita, onko ihan luvallista edes sensuroida?

No kun nyt noita hintatietoja siellä ei ole tuotu minullekkaan tiedoksi, niin varmasti jos tätä kysytään kunnanjohtajalta tai puoltavilta kannattajilta, niin nehän on tähtitieteellisen isot ja hyvät ne tulot, mutta ei niitä voi meille kertoa.

Netistä luettuna lueskelin että voisi olla niinkin iso kun 30 000e / mylly + kiinteistövero joka ei nyt kovin montaa tuhatta tuohon tulisi päälle. Tämä on nyt sitten ilmeisesti Hartolan kunnanhallituksen ja kunnanjohtajan Jarkko Seppälän tapa pelastaa Hartolan kunnan talous, tuodaan tänne yli rautaveden ja jääsjärven läheisyyteen kuulumaan 240+ m korkeat tuulimyllyt vähintään seuraavaksi 35 vuodeksi.

Toinen asia mikä mietityttää että onko kunnanhallituksella oikeasti valtuudet yli valtuuston antaa näin isoon asiaan lupa kunnanjohtajalle vai pitäisikö asia tuoda valtuuston päätettäväksi.

Vuokrasopimuksessa itsessään on niin paljon virheitä ja ongelmakohtia että vaikka ne purkaisin tässä keskustelussa kaikki auki, niin vaikka Kunnanjohtaja käyttäisi koko sunnuntaipäivänsä niiden kirjoittamiseen puhtaaksi ei työ olisi vielä maanantainakaan valmis. Siitä pitää kirjoittaa ehkä erijuttu.

Ja nyt sitten kun on kaikenlaisia tietäviä huutelijoita niin INB4 (eli suomeksi vastaan näihin jo etukäteen niin ei tarvitse tuoda omana tietonaan)

Kyllä, tuo yksi 1km päähän piirretyistä rakennuksista on minun asuintaloni korkeaharjuntiellä, voitte huudella vaikka että mulla on omalehmä ojassa tai sitten voitte käyttää jotain muuta vähättelevää argumenttia että teen tämän kiusatakseni Jarkkoa tai Kunnanhallitusta. Ei, ihan ajattelin että saattaa olla Kunnassa muitakin ketä tämä kiinnostaa.

Tätä on Hartolan kunnanvaltuutetuista ainakin julkisesti kannattanut Hartolan Keskustan puheenjohtaja Jeremias Sankari joka kirjoitteli asiasta jokin aika sitten puskaradioon.

Jos haluat nyt antaa oman mielipiteesi asiasta niin se kannattaa ilmoittaa mahdollisimman pian jollekkin allaolevista kunnanhallituksen kokouksiin osallistuvista. 7 ensimmäistä saa äänestystilanteessa äänestää muut käyttää vain puheoikeuttaan.

Pekka Raitala puheenjohtaja
Tero Mäyrä varapuheenjohtaja
Anne Joutsijärvi jäsen
Maija Pentikäinen-Laine jäsen
Sanna-Kaisa Tervala jäsen
Matti Tanskanen jäsen
Wille Neoff jäsen
Jeremias Sankari valtuuston 1.puheenjohtaja
Mikko Ruoppi valtuuston 2.puheenjohtaja
Pekka Pajunen valtuuston 3.puheenjohtaja

Minullekkin saa soittaa jos jotain haluaa jutella, olen lähes kaikille sanonut aina että 07-21 CET jokapäivä tavoittaa. nollaneljänolla viiskuuskolme kahdeksanyhdeksänneljäyksi

Hartolan Markkinat 2022

Hartolan Perussuomalaiset ry piti telttaa Hartolan Markkinoilla jolle saimme runsaan osanoton. Paljon oli tekijöitä mukana, kiitos heille, Wille, Piia, Sanna, Erkki, Sari, Maija, Taisto ja kaikki muut ketkä olivat meitä auttamassa.

Iso kiitos myös Perusnaisille. Kävijöinä meillä oli kaikki Päijät-Hämeen ja Kantahämeen perussuomalaiset kansanedustajat joten myös iso kiitos heille.

Alkuvuoden 2016 kuulumiset, mäyräkoira ja huvila

Alkuvuosi on lähtenyt mukavasti käyntiin. Parhaillaan vietetään Maijan synttäreitä. Päivällä Maijalla on ollut käymässä luokkakavereita ja illalla tulee sukulaisia Raahesta. Lisää synttäreitä vietetään lauantaina jolloin tulee varmaan joitakin naapureita käymään.

Mäyräkoira Masa tuli perheeseemme Lokakuussa 2015.

[PiwigoPress id=933 url=’http://www.lehtosaari.fi/kuvat’]
Masa on kotiutunut meille todella hyvin. Hienoina positiivisina asioina pidän itse että Masa matkustaa todella ongelmattomasti, ei pelkää vettä, kylmää eikä uudenvuoden raketteja tai aseen pauketta. [PiwigoPress id=1197 url=’http://www.lehtosaari.fi/kuvat’] Ylläolevasta kuvasta pääset katsomaan videon Masan kotiutumispäivästä Espooseen. Lisää kuvia Masasta voit käydä katsomassa valokuvagalleriastamme.

Keväällä 2015 ostimme Hartolasta rantatontin.

[PiwigoPress id=137 url=’http://www.lehtosaari.fi/kuvat’] Aloitimme rakentamaan sinne kesähuvilaa ja ensimmäisenä päätimme rakentaa rantasaunan josta voit käydä katsomassa lisää kuvia [PiwigoPress id=152 url=’http://www.lehtosaari.fi/kuvat’] vanhassa sekä uudessa galleriassamme. Uuteen galleriaan on tarkoitus lisäillä tasaisin väliajoin lisää kuvia sekä huvilasta että muista tapahtumista.

Huvilastamme olemme välillä kirjoittaneet joitakin kirjoituksia erilliseen blogiin. Tänne blogiin ovat kirjoittaneet ainakin Kati ja Sari. Sari on myös kirjoitellut omaan blogiinsa kirjoituksia joista voit käydä lukemassa enemmän Sarin kuulumisia. Veli-Pekka on myös kirjoitellut joitakin, lähinnä englanninkielisiä teknisiä artikkeleita omaan blogiinsa.

Tässäpä nämä tälläkertaa.